Update april 2023

Meer duidelijkheid over

het btw-nultarief 

De Belastingdienst geeft verdere duidelijkheid over welke specifieke zaken onder het btw-nultarief vallen. Lees hieronder meer over de specificaties en over hoe je hier het beste mee om kunt gaan in onze software.  

Sinds de invoering van het btw-nultarief op zonnepanelen op 1 januari 2023, heerst er onduidelijkheid bij installateurs over welke precieze werkzaamheden rondom het plaatsen en installeren van zonnepanelen onder het nultarief vallen.  

De Belastingdienst geeft daar nu meer duidelijkheid over: het nultarief is alleen van kracht voor de werkzaamheden die rechtstreeks verband houden met de levering en installatie van de zonnepanelen zelf.  

De volgende zaken vallen onder het nieuwe btw-nultarief (uit Solarmagazine):

 1. Vakantiewoning: wanneer zonnepanelen worden geplaatst op/bij een vakantiewoning. 
 2. Woon- en bedrijfsbestemming: zonnepanelen die worden geleverd en geïnstalleerd op een pand door de bewoner voor zowel woon- als bedrijfsdoeleinden. Mits dat de zonnepanelen (deels) voor de woonfunctie worden gebruikt.  
 3. VvE met bedrijfsruimten: als zonnepanelen worden geïnstalleerd op een onroerend goed met woningen en bedrijfsruimte op de begane grond. Hierbij is het van belang dat het gebouw (mede) als woonfunctie dient en dat de zonnepanelen (deels) voor die woonfunctie worden aangewend. Het is niet pertinent dat het appartementencomplex een commercieel geëxploiteerd gedeelte bevat.  
 4. Inslijpen dakpannen: het inslijpen van dakpannen voor het installeren van de zonnepanelen. 
 5. Groepenkast: het aanpassen van de groepenkast indien nodig bij de levering, installatie en het functioneren van de zonnepanelen. Het vervangen van de gehele groepenkast valt niet onder het nultarief. Ook niet als deze vervanging samenvalt met de levering en installatie van zonnepanelen.  
 6. Pv-verdeler: indien de levering en installatie van de pv-verdeler in combinatie met de levering en installatie van zonnepanelen direct noodzakelijk is voor het installeren en functioneren van de zonnepanelen.  
 7. Verhuizing: van toepassing bij de demontage die gevolgd wordt door de installatie van de zonnepanelen op een andere woning met betrekking tot bijvoorbeeld een verhuizing.  
 8. ‘Plug-and-play’ zonnepanelen: plug-and-play zonnepanelen die met een stekker worden geleverd om vervolgens op/bij een woning te worden geïnstalleerd.  
 9. Nieuwbouwwoning: er kan een splitsing tussen woning en zonnepanelen geschieden bij de (op)levering van een nieuwbouwwoning. Alleen van toepassing als er sprake is van niet-geïntegreerde zonnepanelen.  
 10. Hermonteren en vervangen van zonnepanelen: als zonnepanelen tijdelijk gedemonteerd moeten worden bijvoorbeeld bij de vervanging van het onderliggende dak. Veder vallen de werkzaamheden van het demonteren gevolgd door hermontage op hetzelfde dak en vervanging van een defect of verouderd zonnepaneel ook onder het btw-nultarief.  
 11. Uitbreiding zonnepanelen: bij de uitbreiding van bestaande zonnepanelen valt de levering en installatie van de nieuwe zonnepanelen onder het btw-nultarief. 

Waar moet je op letten als installateur? 

Het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste btw-bedragen rekent, om zo administratieve fouten te voorkomen en ervoor te zorgen dat jouw klant kan profiteren van het btw-nultarief.  

We raden daarom aan om bij afwijkende btw-tarieven jouw software anders inrichten. Denk bijvoorbeeld aan het wijzigen van leadtypes en jouw offertetemplate. In dit artikel kun je meer lezen over het inrichten van jouw software, het aanpassen teksten in offertes en facturen en de veranderde functie. 

Daarnaast laat 2Solar de gebruiksfunctie van het gebouw vanuit het Kadaster automatisch zien op profielpagina van een klant. Zo kun je direct zien of het gebouw in aanmerking komt voor het btw-nultarief. 

Nieuwe update: Gebruiksfunctie van het gebouw wordt automatisch toegevoegd  

De gebruiksfunctie van een gebouw wordt nu vanuit het Kadaster automatisch getoond op de profielpagina van je lead. Bij het invoeren van een adres wordt deze informatie automatisch aan de klantinformatie toegevoegd. 

Voor eerdere ingevoerde leads moet je het huisnummer bij de persoonsgegevens opnieuw in voeren om het gebruikersdoel toe te voegen.