Nieuws

Btw-tarief op
zonnepanelen naar 0%

Goed nieuws voor onze branche: er ligt een wetsvoorstel om het huidige btw-tarief van 21% op zonnepanelen per 1 januari 2023 te schrappen. Grote kans dat dit voorstel doorgang vindt en het proces van btw-teruggave vervalt. Maar waar moet je aan denken als solarbedrijf?

Minder administratie

De voordelen van de aanpassing zijn duidelijk. Het terugvragen van btw wordt overbodig en daarmee wordt de aanschaf van zonnepanelen laagdrempeliger voor consumenten. Consumenten, de Belastingdienst en ook jij als solarondernemer kunnen rekenen op een tijdsbesparing door minder administratieve rompslomp.

Waarvoor geldt het nul-tarief

‘Per 2023 gaat de btw op aankoop en plaatsing van zonnepanelen op woning en bijgebouwen van 21% naar 0% (Rijksoverheid.nl, 2022).’ Het nultarief geldt vanaf dan ook voor dakgeïntegreerde pv (bipv).

Voor werkzaamheden aan de meterkast zal naar verwachting ook het nultarief gaan gelden.

Combiproducten zoals zonnewering, pvt-panelen en zonneramen met daarin zonnecellen verwerkt gelden niet voor het btw-nultarief.

Waar moet je zelf aan denken?

Een aantal zaken is belangrijk om in de gaten te houden bij invoering. Daarbij is kasliquiditeit een belangrijk onderwerp. Het kan namelijk voor komen dat jij bij de inkoop van materiaal de btw moet voorfinancieren, maar deze niet kunt doorberekenen aan jouw afnemers. Meer informatie hierover lees je in het artikel op Solar Magazine.

2Solar ondersteunt

Verschillende zaken zullen de aankomende tijd duidelijk moeten worden. Wij volgen de ontwikkelingen vanuit 2Solar op de voet en informeren je als er wijzigingen aan jouw kant nodig zijn. Wijzigingen in offerte- en e-mailtemplates zijn hierbij denkbaar. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.