First Time Right installaties: Een stappenplan voor het perfecte legplan

Elke installatie klus brengt uitdagingen met zich mee, of het nu gaat om onverwachte obstakels op het dak of gewoonweg niet genoeg ruimte voor het aantal panelen dat je wilt plaatsen.

First Time Right’ installaties zijn installaties welke direct kunnen worden opgeleverd conform het technische ontwerp, zonder restpunten en manco’s en geen problemen zoals materiaaltekort.

Wil jij je klanten voorzien van First Time Right installaties? Wil je een goed doordacht legplan ontwerpen dat rekening houdt met de verschillende uitdagingen? Een installatie die direct de eerste keer met succes afgerond kan worden? 2Solar kan jou helpen. Lees snel verder voor al onze inzichten omtrent First Time Right installaties. 

Een goede voorbereiding is het halve werk 

First Time Right installaties beginnen allemaal bij een goede voorbereiding. De ontwerp module van onze software maakt het mogelijk om snel en foutloos een compleet legplan in te tekenen, zonder dat je zelf het dak op hoeft te gaan. Onze software doet het werk voor je en heeft veel functies die jouw werk gemakkelijker maken en je helpen een goede voorbereiding te realiseren. 

Het begint bij het in kaart brengen van het dak en mogelijke obstakels op het project. Hoe doe je dit op afstand? Met behulp van verschillende kaartlagen in 2Solar kun je de omgeving, het huis en dak specificaties goed in beeld brengen. Check bijvoorbeeld de erfgrens van het huis door middel van de BAG-data en breng de omgeving en het dak in kaart met Street View. Ook kun je met andere data: 

  • Een beeld krijgen van hoe de projectlocatie eruitziet 
  • Hoogte krijgen van de ruimte die je op locatie tot je beschikking hebt (is er bijvoorbeeld genoeg ruimte om de bus te parkeren?) 
  • Erachter komen waar je precies het dak op moet en hoe hoog het is, welk type steiger je kan plaatsen en of je je RRS-dakrandbeveiliging in de dakgoot kunt hangen. 
  • Controleren of er obstakels op het dak zitten zoals een schoorsteen of pijpje waar je omheen moet bouwen 

Door deze zaken van tevoren vast te stellen kun je ongewenste verrassingen bij aankomst vermijden en beter voorbereid op pad gaan. 

Optische hellingshoek berekenen

Wanneer je op een schuin dak te werk gaat, is het belangrijk om de hellingshoek van het dak te berekenen. De grootte van je zonnepanelen wordt namelijk optisch aangepast in de legplan module naar de juiste hellingshoek. Als je dit niet doet, werk je met het verkeerde formaat panelen waardoor je er misschien te veel of te weinig op het dak intekent. Dan moet je tijdens de installatie de klant teleurstellen, omdat je niet het beloofde aantal kunt leveren. 

hellingshoek berekenen

Safezone toevoegen

Verder is het voor alle daktypen van belang om een aantal cm (+-30 cm, 1 pan) van de erfgrens, rand en obstakels weg te blijven, omdat je onderconstructie vaak wat uitsteekt. Dit kan een probleem worden wanneer de buren van je klant ook zonnepanelen wil laten plaatsen.  

Voornamelijk voor platte daken is de randzone/safezone erg belangrijk. Als dit niet goed berekend wordt en je panelen liggen te dicht op de rand van het dak, kunnen ze bij flinke wind of een storm van het dak vliegen. 

Extra tip: check met behulp van Street View even of de nok van het dak gemetseld is of niet. Wanneer dit wel het geval is, heb je minder ruimte om dakpannen te verplaatsen waar je je haken en profielen kunt plaatsen. Houd er daarom rekening mee dat als je met een gemetselde nok te maken hebt, dat je je legplan intekent met een aantal dakpannen van de nok verwijderd. 

Selecteer het type zonnepaneel

Je selecteert eenvoudig vanuit een lijst het type zonnepaneel waar je mee wilt werken en of deze horizontaal of verticaal geplaatst dienen te worden. Ook selecteer je het daktype en het soort dakbedekking van je project. Al deze variabelen worden meegenomen in je legplan. Je tekent alle zonnepanelen in op je legplan, rekening houdend met alle bovengenoemde variabelen. 

legplan intekenen

Schaduwimpact en obstructie calculatie

Wanneer je de zonnepanelen hebt ingetekend ga je aan de slag met het berekenen van de impact van eventuele schaduwen. Zonnepanelen worden natuurlijk beïnvloed door omliggende obstakels zoals een dakkapel of bomen. In onze software kun je gemakkelijk een exacte schaduwberekening maken. PVGIS-software, LiDAR 3D data en scherpe luchtfoto’s brengen de situatie goed in beeld. Door middel van een animatie wordt er een 24-uurs cyclus getoond welke de impact laat zien van het object dat schaduw op de panelen veroorzaakt. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een hoge boom naast het huis. Op basis van deze data wordt er een calculatie gemaakt van de opbrengst van de zonnepanelen inclusief schaduwmomenten. Ook kun je zien of er panelen zijn die een optimizer nodig hebben. 

Technische overwegingen bij het ontwerp

Binnen onze legplan module kun je gemakkelijk een omvormer kiezen die het beste past bij jouw zonnepanelen en legplan. En natuurlijk gaan we daarbij uit van jouw assortiment en prijslijst, die staan immers in 2Solar. Wij hebben een omvormersuggestie die op basis van het maximale rendement van de installatie berekent welke omvormer uit jouw assortiment het beste past. Daarbij laat hij de onder- of overdimensie zien.  

Voor inzicht in de juiste materialen kun je gebruik maken van onze koppelingen met de configuratoren van een van onze integratiepartners. 

Weet je niet precies welke omvormer je moet kiezen? Er zijn een aantal factoren waar je op kunt letten bij het maken van een keuze. Buiten het vermogen van de omvormer, wat veruit de belangrijkste factor is, spelen deze factoren mee: 

  • Geluid (sommige omvormers produceren meer geluid dan de andere) 
  • Rendement/efficiëntie 
  • Centrale omvormer of micro omvormers 
  • Niet-hybride of hybride omvormer 
  • Garantie en aanschafprijs 
  • Monitoring opties (via internet, bluetooth, iPhone/Android applicaties.) 
  • Slimme aansturing (om zelfconsumptie te maximaliseren, deze omvormers dienen te kunnen ‘spreken’ met andere huisautomatiseringen of toestellen zoals de warmtepomp of laadpaal) 

Verder is de stringverdeling belangrijk voor de installatie zodat je monteurs direct kunnen zien hoe ze de panelen moeten aansluiten. Alle informatie hiervoor is te vinden in je eigen 2Solar omgeving. 

First Time Right stappenplan

Om First Time Right installaties uit te kunnen voeren is het van belang om bovenstaand stappenplan toe te passen op al je installaties en deze te blijven naleven. Wij vatten het stap-voor-stap samen: 

  1. Start met een goede voorbereiding:
    a. Kies de beste kaartlaag en check de BAG-data
    b. B
    ekijk de Street View: Hoe ziet het huis eruit, is er ruimte om te monteren en waar ga je het dak op? 
  2. Bereken de optische hellingshoek 
  3. Houd rekening met de randzone (dit geldt voor alle daktypen) 
  4. Selecteer het type zonnepaneel en begin met het intekenen van je legplan 
  5. Bereken de schaduwimpact van bomen of andere omliggende obstructies zoals schoorsteenpijpjes 
  6. Houdt rekening met overige technische zaken
    a. Maak een stringverdeling
    b. Kies de juiste omvormer 

Ga voor een First Time Right score van 100%

Met de juiste voorbereiding en tools van 2Solar kun je elke installatie in één keer goed afronden. Door gebruik te maken van onze uitgebreide software zorg je ervoor dat elk legplan perfect is afgestemd op de specifieke situatie van jouw klant. Zo vermijd je verrassingen en voldoe je aan de hoogste verwachtingen. 

Wil jij direct aan de slag met succesvolle First Time Right installaties? Neem contact met ons op voor een demo of probeer onze software gratis uit. Samen zorgen we ervoor dat elke klus een succes wordt! 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief