Tips & Tricks

5 tips voor het plannen
van je installatieteams

De extreem stijgende energieprijzen zorgen voor een enorme run op zonnepanelen. Als branche hebben we voor de winter nog een sprint te trekken en doen we ons voordeel met de huidige drukte. Een efficiënte planning is dan noodzakelijk om de installaties zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren en om marges intact te houden.

De krapte op de arbeidsmarkt maakt de uitdaging nog wat complexer, want hoe kom je aan voldoende monteurs om de opdrachten uit voeren? Wij geven je 5 tips om slimmer te plannen en je teams op een handige manier in te plannen.

1. Stel je klant direct een installatiedatum voor

We zien nog veel installateurs die veel tijd steken in het afstemmen van een installatiedatum met hun klant. Ze willen de klant de ruimte geven om een voor hen passende datum aan te geven. Goed bedoeld, maar voor je het weet ben je 3 of 4 telefoontjes of mailtjes verder: allemaal zonde van de tijd en energie van jouw planner en ook lastig voor je klant. Die heeft veel aan duidelijkheid. Stel daarom direct een of twee data voor en vraag ze deze digitaal te bevestigen.

Afspraak bevestiging

Laat jouw klant de afspraak bevestigen

We zien in onze gegevens dat zo’n 85% van de klanten een afspraakvoorstel bevestigd. Reken maar uit hoeveel tijd je dit gaat besparen.

2. Plan op basis van locatie

Voorkom dat jouw monteurs kriskras door het land moeten rijden. Door de eerste tip over te nemen ontstaat er ineens veel meer grip op de planning aan jouw kant. Je kunt zo eenvoudig de meest efficiënte route voor je monteurs samenstellen. Vergeet hierbij ook niet rekening te houden met de standplaats en woon-werk reistijd voor je monteurs. Door goed rekening te houden met locaties en reistijden kun je misschien net die ene klus er even bij pakken. Zo bespaar je niet alleen veel tijd, maar ook kilometers. Ben je op dat vlak ook gelijk een stuk duurzamer bezig.

3. Cluster hetzelfde type klussen

Plan het liefst dezelfde soort klussen achter elkaar. Oftewel: stuur je monteurs in een specifieke tijd op pad om een reeks van platte daken op te pakken. Zo bespaar je opstarttijd en help je montageteams in de flow te komen, met minder fouten als gevolg.

4. Zorg dat monteurs alle informatie voor handen hebben

Een planning maken is een, je eraan houden is twee. Je kunt er in ieder geval voor zorgen dat je monteurs alle benodigde gegevens voor handen hebben op het moment dat ze een opdracht starten en afsluiten. Denk daarbij aan materiaallijsten, werkbonnen, schouwformulieren en opleverdocumenten. Zo verklein je de kans dat je installatieteams in onverwachte situatie belanden en je planning uitloopt.

5. Werk zoveel mogelijk met teams

Geef je monteurs de kans om zoveel mogelijk op elkaar ingespeeld te raken, door te werken met vaste teams. Zorg bijvoorbeeld voor twee personen die werkzaamheden op het dak uitvoeren, terwijl een ander het binnenwerk voor zijn rekening neemt. Niet alleen handig voor de mensen op de klus, maar ook voor je planner die in plaats van ‘losse monteurs’ hele teams in een keer kan inplannen.

Bonustip

Heb je meerdere installatieteams aan het werk? Probeer de teams dan zoveel mogelijk in te plannen op klussen die bij elkaar in de buurt liggen. Als teamleden van het ene installatieteam eerder klaar zijn met hun klus, dan kunnen ze eenvoudig bijspringen op de andere klus. Ook het uitwisselen van ontbrekende materialen gaat dan veel makkelijker.

Scherpe planning = meer marge

Jouw planner staat elke dag weer voor een uitdaging om alle installaties tijdig in te plannen en hierbij rekening te houden met de locatie, het type installatie, de beschikbare werknemers en hun kennisniveaus. Kortom een mooie puzzel die elkaar dag weer mooi in elkaar moet vallen om succesvol te zijn. Er zijn veel mooie oplossingen op de markt, maar in de praktijk zul je veel van deze systemen moeten combineren en aan elkaar moeten koppelen. In de praktijk betekent dat veel gegevens van het ene systeem in het andere overnemen. Allemaal verloren tijd waardoor je mogelijk aanvragen laat liggen en marges dunner worden. Onze adviseurs hebben meer dan 450 klanten geholpen bij het slimmer maken van hun bedrijfsvoering. Ontdek hoe we deze inzichten in onze software hebben gebouwd, zodat ook jij strakker kunt plannen. Spreek je liever met een van onze adviseurs? Plan vrijblijvend een inspiratiesessie.

Tips om slimmer te plannen?

Het plaatsen van zoveel mogelijk installaties in de beschikbare tijd begint met een strakke planning. 2Solar software helpt je hierbij. Onze adviseurs vertellen je er graag vrijblijvend meer over.

Vertel me meer